1.6.2024
Vallila Studiot toteutti kesällä 2023 ja on toteutamassa myös kesällä 2024 Professional Disc Golf Association (PDGA) Europen järjestämän virallisen kiertueen mediatoteutuksen joka lähetettiin ulos Disc Golf Networkilta (DGN).
Lähetyksiä tehtiin kymmenen kappaletta seitsemästä eri maasta. Kohteet sijaitsivat Kroatiassa, Tsekeissä, Ruotissa, Norjassa, Suomessa, Virossa ja Espanjassa. LiveU-järjestelmä oli keskeisessä osassa toteutuksen onnistumisessa. Lähetys ohjattiin Rockway Oy:n studioilta Vallilasta, jossa myös lähetyksen kommentaattorit juonsivat tätä kansainvälistä tuotantoa. Rockway hankki LiveU-järjestelmänsä Mediatraden kautta. Laitteisto kattaa tällä hetkellä seitsemän kenttäyksikköä ja kaksi LU2000 -serveriä.
Yhdysvaltalainen kiertueorganisaatio Disc Golf Pro Tour (DGPT) on käyttänyt LiveU-järjestelmää omissa lähetyksissään jo useamman vuoden, joten järjestelmäintegraatio oli vaivatonta kahteen osakilpailuun, jotka DGPT toteutti Euroopasta omilla resursseillaan. DGPT:n tuotantokapasiteetti laajennettiin kattamaan Pulsean LiveU-järjestelmällä 12 kameraa, koska koko järjestelmän tuominen Yhdysvalloista Eurooppaan olisi ollut haastavaa ja kallista.
Suurin tuotanto tehtiin Nokialla pelatusta European Openista, josta tehtiin kaksi samanaikaista striimiä 12 kameran ja selostamon voimin.
Keskeisimpänä haasteena frisbeegolf-tuotannoissa on ratojen sijainti ja muoto. Nokialla pelattu European Open on poikkeus, koska se pelataan Nokian keskustassa, mutta pääosin radat sijaitsevat harvaan asutulla seudulla, ja sen lisäksi metsässä. Puut, pensaat ja maaston vaihtelut näyttelevät keskeistä osaa lajissa, mutta ne aiheuttavat haasteita perinteisen TV-tuotannon toteutukselle. Lisäksi pelaajat liikkuvat neljän hengen ryhmissä, ja metsässä pelatessa kiekko saattaa lipsahtaa metsän siimekseen.
LiveU-järjestelmän avulla kameroiden kuva ja ääni siirrettiin langattomasti hankalimmistakin olosuhteista Rockwayn studioon hyödyntäen paikallisten matkapuhelinoperaattoreiden SIM-kortteja. Järjestelmässä on myös mahdollisuus lähettää ohjaajan ohjeet talk back:inä suoraan LiveU:n kautta kameraoperaattoreille. Tämä mahdollistaa kameroiden liikkumisen alueella vaivattomasti. Lisäakkujen avulla pystyimme tekemään kaksi lähetystä päivässä, joiden kesto oli yli 7h.
Kameraoperaattoreille muutaman kilon lisäpaino ei aiheuttanut vaivaa, koimme muutenkin verrattaen vähän signaalihäviöitä. Lähetimme lähetyksen HD-tasoisena DGN:lle mutta testasimme jokaisesta kohteesta, että 4K-laatu olisi ollut myös mahdollinen. Viive pidettiin tasaisesti kahdessa sekunnissa, mutta kokeilimme myös että yhden sekunnin viive olisi ollut mahdollinen. Kameroina oli käytössä Sony FX6, FX30 ja A7. Operoimme yhtä FX30:stä DJI RS3 -gimbalin kanssa, ja lisäksi lähetyksessä käytettiin myös Mavic Pro 3 -dronea. Kamerat ohjattiin vastaanottavilta LU2000-servereiltä NDI:llä Vmix:iin ja Tricasteriin, josta ne miksattiin lähetykseen grafiikoiden ja selostuksen kera.
Yhteenvetona voidaan todeta, että ilman tällaista järjestelmää frisbeegolfin tekeminen tässä muodossa olisi miltei mahdotonta kustannustehokkaasti.
Järjestelmä antaa mahdollisuuden liikkuvien tuotantojen tekemiseen mistä tahansa, kunhan kohteessa on 4G matkapuhelinverkko. Kustannussäästöt ovat mittavat kun verrataan perinteiseen tapaan tehdä koko tuotanto paikan päällä, ja siirtää valmiiksi tuotettu lähetys kanavalle lähetysauton kautta. Kustannussäästöä syntyi myös kun henkilöitä tarvittiin suhteessa vähemmän – lähetykset toteutettiin 12 henkilön ryhmällä mukaan lukien kaksi kommentaattoria.